36

Herontdek Brussel Sebastian Dupont (Nona): ‘Het is gezond om als ceo af en toe van je bedrijf weg te zijn’ “Bij momenten schrikwekkende toestanden.” Die bewoordingen gebruikt Sebastian Dupont in ons Zoom-gesprek om de genadeloosheid waarmee het coronavirus in het VK toesloeg te duiden. Het weerhield hem er niet van om vanuit Londen zijn twee NONA-pizzeria’s in Brussel, één in Sint-Katelijne en één in Merode, aan te blijven sturen. Het is intussen twintig jaar geleden dat hij naar de Britse hoofdstad verhuisde. WIE IS SEBASTIAN DUPONT? U was 14 jaar lang actief in de City, het financiële hart van Europa in Londen. Geniet de City terecht een bikkelharde reputatie? “Ik ben me bewust van de negatieve reputatie, maar heb de financiële sector altijd ervaren als een professioneel gerunde sector die terecht zeer gereglementeerd is. Buiten de bankenwereld gelden die strenge ethische regels niet. Nu ik al enkele jaren uit die bubbel ben gestapt en hem met de wereld erbuiten kan vergelijken, stel ik vast dat daar méér cowboys actief zijn. Zij kunnen mensen zonder consequenties bedriegen. In vergelijking zijn de bankiers brave mensen. Ik ben blij dat ik de gestructureerde manier van werken van banken nu kan omzetten naar de horecasector.” Hoe is die switch naar de horeca er gekomen? “ Banking is a young man’s game. Ik merkte dat heel afhaakten. Ze kregen een wat werknemers na hun 40ste burn-out of moesten plaats ruimen voor de jongere generatie. Ik deed mijn job daar doodgraag, maar wist dat het niet voor eeuwig was. Na een tijdje begon ik me voor te bereiden op het leven na mijn financiële carrière. Veel profijt haalde ik uit het entrepreneursgehalte van die baan: je hebt natuurlijk een deadline en een target, maar je geniet enorm veel vrijheid. Zelfs als 26-jarige krijg je behoorlijk wat verantwoordelijkheid. Zo rijpte het idee om 34 ❙ Brussel Metropool - juni 2020 Sebastian Dupont, Kortrijkzaan van afkomst, studeerde economie aan de KU Leuven. Na zijn studies joeg hij zijn droom na: als bankier aan de slag gaan in de City, het hart van de financiële wereld in Londen. Gedurende 14 jaar werkte hij achtereenvolgens voor drie grote zakenbanken: Merryll Lynch, Nomura en Credit Suisse. Stilaan groeide het verlangen om zelf te gaan ondernemen. In juni 2017 opende hij een eerste NONArestaurant in Brussel. NONA is de afkorting van ‘No Name’. Dupont wil hiermee duidelijk maken dat het niet om hem of zijn bedrijf draait. Hij zet systematisch zijn vaste lokale leveranciers van biologische producten in de spots: Le Monde des Mille Couleurs (groenten), Bufflardenne (mozzarella) en Brouwerij De Ranke (bieren). De pizza’s worden volgens de Napolitaanse traditie bereid, met een houtoven die tot 500°C wordt gestookt, wat een erkenning opleverde door het keurmerk Associazione Verace Pizza Napoletana. zelf iets te ondernemen. Ik kwam uit bij angel investing, het financieel ondersteunen van jonge starters. Zo kon ik van dichtbij observeren wat er allemaal bij komt kijken als je een bedrijf wil starten. Ik leerde zo ook verschillende sectoren kennen. Daarbij zag ik hoe men in de UK, sneller dan op het Europese vasteland, de nood aan nieuwe concepten in de horeca doorzag. Ik was getuige van een grote professionalisering van die sector. Dat trok mij aan.” Waarom in Brussel een zaak opstarten? “Omdat het voor mij ‘klein Londen’ is. De Europese instellingen zijn er gevestigd, waardoor een zeer internationale gemeenschap ontstond. Voor mijn concept moest ik voor een stad kiezen die heel ruimdenkend is.”

37 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication