Herontdek Brussel Alex Joseph, Rouge Tomate: ‘Het koken heeft mijn leven gered’ We videobellen met Alex Joseph op de dag dat zijn zoontje, nog geen twee jaar oud, terug naar de crèche mocht. “Hij was redelijk hysterisch. En nu is het ongewoon stil in huis.” Als chef snakt hij naar actie, ongeduldig als hij is om de klanten van zijn restaurant Rouge Tomate weer te verwennen. WIE IS ALEX JOSEPH? H oe de Amerikaanse chef Alex Joseph in Brussel terecht kwam, is een verhaal apart. Hij arriveerde hier in 2009 voor een stage van drie maanden bij Rouge Tomate, maar zijn opdracht werd steeds weer verlengd. Vijf jaar later kocht hij samen met zijn vennoot Thierry Naoum het restaurant. Klinkt bijna als een sprookje. Voelde u zich meteen thuis in Brussel? “Absoluut niet, en dat had vooral met de situatie in het restaurant te maken. Ik sprak geen woord Frans of Nederlands. Bovendien kwam ik me als souschef van buitenaf moeien. Mijn opdracht was om de keuken een nieuw élan te geven. De chef was daar niet mee gediend. Slechts één persoon sprak naast Frans ook Engels en tolkte voor mij. Tot ik hem erop betrapte dat hij wat ik zei bewust foutief vertaalde. Hij wou me dwarsbomen, omdat hij op mijn job aasde. Op een bepaald moment begon ik aan de telefoon bestellingen door te geven aan leveranciers, in gebrekkig Frans. De ene miscommunicatie volgde op de andere. Op een dag bestelde ik 20 kilo rode biet. Stond er ineens een pallet met liefst 400 kilo rode biet voor de deur! Toen werd me vriendelijk verzocht om de bestellingen voortaan te faxen.” Wat was het keerpunt? “Na een jaar begon ik het Frans goed te begrijpen en nog een jaar later begon ik het vloeiend te spreken. Simultaan groeide de liefde voor Brussel. Als Amerikaanse vrienden een reis door Europa maken en hier halt houden, zeggen ze me steevast dat Brussel het hoogtepunt was. Het is een 8 ❙ Brussel Metropool - juni 2020 Geboren en getogen in Californië. Op zijn vijftiende besloot hij chef te worden. Hij begon als afwasser in restaurants te werken en klom stelselmatig op. Op z’n 19de belandde hij in Cyrus (2 sterren) van Douglas Keane in San Francisco en schopte hij het daar tot souschef. Op aanraden van Keane trok Joseph daarop naar New York, waar hij het team van Daniel Humm – op dat moment de nummer één chef in de wereld – in Eleven Madison Park (3 sterren) vervoegde. In 2008 was Joseph betrokken bij de opstart van Rouge Tomate in New York. De vestiging in de Big Apple deed het voortreffelijk, in tegenstelling tot die in Brussel. Joseph werd naar Brussel uitgestuurd om er orde op zaken te stellen. Wat aanvankelijk bedoeld was als tijdelijke opdracht draaide heel anders uit. In 2014 nam de jonge Amerikaan het restaurant over. In 2015 sleepte hij de titel ‘beste jonge chef van de Benelux’ in de wacht tijdens de San Pellegrino Young Chef wedstrijd. In de internationale finale in Milaan bekleedde hij een verdienstelijke vierde plaats. eerder kleine stad die toch de vibe van een grootstad heeft. Soms doet Brussel me wat aan San Francisco denken. Het is open-minded en progressief. Dat Brussel kosmopolitisch is, weerspiegelt zich ook in onze keuken; we goochelen met invloeden uit Noord-Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Italië … Ons elfkoppig keukenpersoneel telt tien nationaliteiten. Dat draagt op een positieve manier bij tot de sfeer.”
11 Online Touch Home