Even een duikje nemen onder de hemel? Dat kan, in het Jam Hotel! Wat begin ik met mijn plat dak? VASTGOED EN STEDENBOUWKUNDE Greenloop en Saint-Louis publiceerden een studie waaruit blijkt dat de platte daken in Brussel samen een oppervlakte van nagenoeg 600 ha vormen. Vandaar de vraag: zou het niet nuttig zijn, in een stad waar de verdichting aan een snel tempo toeneemt, een bestemming te geven aan ‘verloren’ ruimten als platte daken, kelders of parkings? Hieronder krijgt u een overzicht van allerlei originele concepten om elke ruimte in uw onderneming te valoriseren. Gaëlle Hoogsteyn D e installatie van fotovoltaïsche panelen op al dan niet platte daken is al flink ingeburgerd. Heel wat daken van ondernemingen en privé woningen zijn hier ondertussen mee uitgerust. Maar een mooi plat dak kan ook op een totaal andere manier worden gebruikt. Stedelijke landbouw in openlucht … Landbouw in de stad is trendy. In 2012 kwam er al een pilootproject op het dak van de voormalige Koninklijke Bibliotheek (KBR). Het terras was ongeveer 350 m² groot. De oogst diende om de cafetaria van de KBR en de slowfood restaurants in de omgeving te bevoorraden. Ondertussen is de stedelijke landbouw aan een ware doorbraak begonnen. Hoe langer hoe meer ondernemingen en particulieren proberen het op kleine schaal, maar ook grootschalige projecten zijn ondertussen van start gegaan. Sinds 2007 werkt Abattoir, met steun van het EFRO, aan de bouw van een grote gedekte markthal ter vervanging van de vroegere open ruimte. In 2013 ontstond, op initiatief van minister Huytebroeck, het idee om het platte dak van de markthal om te toveren tot een groene voorziening. De investeerder, projectontwikkelaar en beheerder van stadsboerderijen BIGH (Building Integrated GreenHouses) runde het project, “dat overeenstemt met de maatschappelijke doelstellingen van Abattoir en bedoeld is om het hart van Brussel en zijn stedelijk ecosysteem in dit prioritair gebied van het Gewest te behouden”, verklaart Paul Thielemans, die instaat voor persrelaties bij Abattoir. De stadsboerderij op het dak van de Foodmet wordt in de lente ingehuldigd. “Ze dekt een totale oppervlakte van 4.000 m² (2.000 m² serres en 2.000 m² moestuinen) en dient om de complementariteit van de stedelijke landbouwmethodes en -technieken (aquaponie, permacultuur, intensieve microlandbouw enz.) te promoten”, vertelt MindShake Account Manager Elise Vincke. Een 300 m² grote moestuin is nu al in gebruik. De synergie en de symbiose met het gebouw reiken verder dan een loutere bezetting van het dak: ze dragen bij tot een vermindering van het energieverbruik en van de ecologische voetafdruk, en ze vergroten de vastgoedwaarde van het gebouw en de levenskwaliteit in een stedelijke omgeving. “BIGH ontwikkelt korte toeleveringsketens voor de verkoop van producten (fruit, groenten en vis) via meerdere distributiekanalen: directe verkoop, horeca, e-commerce, grote distributie, groot-keukendiensten enz.”, aldus mevrouw Vincke. De stadsboerderij op het dak van de Foodmet. 22 BECI - Brussel metropool - februari 2017 De productie met korte toeleveringsketens mag op steeds meer voorstanders rekenen. Sinds kort teelt de supermarkt Delhaize Boondael groenten op eigen dak en verkoopt ze nadien een verdieping lager. De helft van deze 320 m² grote stadsmoestuin dient voor landbouw in openlucht. © R.T. © Jam Hotel
25 Online Touch Home