40

TOPIC Tuinieren op het werk DUURZAAMHEID Tijdens de pauze wat tuinieren, zaaien, planten en onkruid verwijderen? Goed tegen de stress en ook voor de stedelijke landbouw. In Amerika en in Frankrijk is de trend al goed ingeburgerd. En in België? Gaëlle Hoogsteyn I n de Verenigde Staten heet dit ‘hortitherapy’. Bedrijven als Toyota, PepsiCo, Kohl, Google, Yahoo en vele andere moedigen hun personeel aan om tijdens de pauzes wat te tuinieren. De handen in de aarde steken en daarna de vruchten (en groenten) van de klus rapen, werkt (lekker) relaxerend en bevordert het welzijn van de werknemers, tegen een zeer lage kost. Ook in Europa zijn de corporate gardens trouwens stilaan in opkomst. In België? Elise Gillet (Thon Hotel) vertelt: “In het midden van ons hotel is er een grote patio. Daar werd een tuin aangelegd, maar ook een hoekje voor een moestuin, met verscheidene bakken voor fruit en groenten (pompoenen, tomaten, rode bessen enz.) en kruiden. Het personeel staat in voor het volledige onderhoud, van zaaigoed tot oogst en ondertussen ook de bewatering. De oogst wordt gebruikt door de bar en het restaurant van het hotel. Wij bieden ook soep, jam en salades met de producten van onze moestuin. De herkomst staat trouwens op de menukaart vermeld. De doelstellingen zijn voornamelijk educatief, want met deze moestuin willen wij ons personeel en onze klanten doen beseffen dat ook zij thuis voedingsproducten kunnen telen.” Het succes heeft het Thon Hotel aangezet bovendien twee bijenkorven te installeren. “Voor veiligheidsredenen hebben we het beheer toevertrouwd aan de Société Royale des Apiculteurs de Bruxelles. Verleden jaar hebben we nagenoeg 80 kg honing geproduceerd die tijdens het ontbijt in het hotel wordt aangeboden.” Pierre Léger, Ecoadviseur van Village Partenaire: “Drie jaar geleden hebben we in onze binnenplaats een moestuin aangelegd. Deze betonnen omgeving kreeg 12 teeltbakken, die door de plaatselijke ondernemingen worden beheerd. Elke ondernemer plant wat hij wil en wij verdelen de oogst. Jaarlijks produceren we tussen 30 en 50 kg groenten, maar dat is van secundair belang. We willen vooral dat de ondernemers 38 BECI - Brussel metropool - juni 2016 onderling kennismaken rond een leuke activiteit en ook op hun werkplaats wat kunnen ontspannen.” Het originele in deze moestuin is het gebruik van aquaponie: “Wij kweken vissen. Het water van de aquariums dient als meststof voor de groeten en daarna stromt het gefilterd terug naar de aquariums. Jaarlijks kweken wij 10 kg vis die tijdens een grote gemeenschappelijke maaltijd wordt geserveerd.” In het Thon Hotel wordt de oogst aan de bar of in het restaurant geserveerd. Het voorbeeld geven Waarom zo weinig ondernemingen zich in dit avontuur wagen? Cédric Jules, medeoprichter van Macadam Gardens, een in Toulouse gevestigde startup in stedelijke landbouw, beweert dat bedrijven zich vaak laten ontmoedigen door de structuur van hun gebouw. Maar dat hoeft niet, beweert hij: “Op een plat dak, in een tuin of op een terras is het allemaal mogelijk. Zelfs op kleine oppervlaktes kunnen mooie projecten ontstaan.” Een andere hindernis is de luchtvervuiling. “In een stad bestaat die voornamelijk uit zware metalen die niet hoger geraken dan 5 m boven de grond. In de hoogte (bijvoorbeeld op onze Brusselse buildings) bestaat geen risico van verontreiniging meer.” Het Belgische klimaat? “De kwaliteit van de oogst hangt af van de zonneschijn, dat klopt, maar ook in een gematigd klimaat groeien allerlei fruit en groenten. Een goede preselectie volstaat.” Verenigingen als Lateral Thinking Factory ondersteunen dit type initiatief. In 2013 verwezenlijkte ze voor het BIM een studie over de ontwikkeling van stedelijke landbouwkunde in Brussel en vond een aantal mogelijke sites. Ook de vereniging Le Début des Haricots lanceerde een project voor ondernemingen die een moestuin wilden aanleggen. Het besluit van Cédric Jules: “In de afgelopen jaren stelden we vast dat tuinieren en ‘home-made’ weer in trek zijn. Meer dan ooit maken de mensen zich zorgen om wat ze op hun bord krijgen. Bedrijfsmoestuinen gaan dus een mooie toekomst tegemoet.” ● PHOTO R.A.

41 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication