41

TOPIC Stadshoeves elk jaar nieuwe uitzichten DUURZAAMHEID Tot voor enkele jaren was stedelijke landbouw een hype. Vandaag is het fenomeen uitgegroeid tot een ware business die in staat is een steeds groter aandeel van de bevolking te voeden. En hierdoor krijgen kansarme mensen misschien weer toegang tot een baan. Johan Debière S adshoeves verschenen eerst in New York. Ben Flanner legde de eerste in 2009 op de daken van gebouwen aan. Deze visionair beschikt vandaag op zijn eentje over een totale landbouwoppervlakte van ongeveer 33.000 m2 (3,3 hectare!). Heel wat andere landbouwbedrijven zijn ondertussen in New York ontstaan, waarvan sommigen hebben beslist verder te experimenteren. Zo bijvoorbeeld het Gotham Greens project, dat ‘substraatteelt’ toepast op verscheidene soorten sla en kruiden en een distributienetwerk heeft ontwikkeld in een dertigtal superettes. Het project levert ook rechtstreeks aan restaurants via zijn Fresh Direct dienst. Een 100 maal hoger rendement De trend is naar andere grote steden uitgedijd. Voorbeelden zijn Singapore, waar Comcrop is ontstaan. Of Tokio, met de verrassende Shigeharu Shimamura hoeve. “Comcrop is een stadsboerderij van 6.000 m² op een dak in het stadscentrum. Het is een van de eerste hoeves in Singapore die een beroep doen op aquaponie, een mix van verticale hydrocultuur en substraatteelt”, vertelde ons Allam Lim, medeoprichter van Comcrop, vanuit Singapore. Deze techniek gebruikte ook de Japanse wetenschapper Shigeharu Shimamura, die in de verticaliteit tot het uiterste ging. Hij installeerde zijn hoeve in een verlaten gebouw van halfgeleiderproducent Sony Sendai. Met subsidies van het Japanse ministerie van economie ontwikkelde hij zijn hoeve onder de vorm van 15 uitgestrekte verdiepingen met LED verlichting. Elke dag produceert deze hoeve tot 10.000 sla’s. Rekening houdend met de gebruikte oppervlakte (ongeveer 8.000 m² op een terrein van slechts 2.300 m²), bereikt de hoeve een verbluffend rendement, tot 100 maal hoger dan bij klassieke teelt in volle grond. Volgens de schattingen van General Electric, de technische partner bij het project, loopt de jaaromzet van deze verticale hoeve op tot 300 miljoen yen (2,5 miljoen euro). De warmte van koelruimtes terugwinnen Klein België hoeft niet te blozen. Bij ons, en dan voornamelijk in Brussel, ontstonden de meest doordachte en best gestructureerde projecten. Een hiervan is de stadshoeve op het dak van de Foodmet. Wij bespraken dit project al in een vroegere editie. Sindsdien is er al veel gebeurd. In 2014 vertelde Eric Haubruge, voorzitter van het stuurcomité van het project Verdir en eerste vicerector van ULg, aan onze confrater Valentin Dauchot dat “de teelt aanzienlijke hoeveelheden energie – en onder meer warmte – vereist. In steden kan deze warmte gemakkelijk worden teruggewonnen boven bepaalde gebouwen, Een stadhoeve werd op de daken van de Anderlechtse Foodmet aangelegd. meer bepaald boven data centers. Of bij gebouwen die de warmteproductie van verscheidene processen moeten kwijtspelen.” In Brussel koos Big resoluut voor deze kringloopaanpak: “We gaan onze serres verwarmen met de warmte die wij terugwinnen van de koelsystemen van de slagers, een verdieping lager”, aldus Mathieu Bonin. Het project van Big beoogt tegelijk de teelt van de vis, van micro-aardappelen en van zogenaamde ‘micro-greens’ (door sterrenrestaurants zeer begeerde aromatische kruiden). “We zullen jaarlijks 400.000 micro-green eenheden produceren, naast 300.000 micro-aardappelen.” Elk hiervan wordt aan de restaurateurs tegen een prijs tussen 40 en 50 cent verkocht. Het loont dus de moeite. Waarschijnlijk daarom slaagde Big er onlangs in vrij gemakkelijk 4 miljoen financiering vast te krijgen … ● Info: Laura Rebreanu 02 643 78 26 green@beci.be BECI - Brussel metropool - juni 2016 39

42 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication