43

Dynamiek OVERGANG De wormenbak, een ‘down­to­earth’ oplossing voor organisch afval U kent waarschijnlijk de techniek van de compostering, maar de variante die een beroep doet op wormen komt u misschien minder bekend voor. De wormenbak is nochtans een bijzonder waardevol hulpmiddel om het organisch afval van uw bedrijf af te breken. E en snelle steekproef per telefoon toont aan dat de Brusselse ondernemers weinig op de hoogte zijn van wat compostering met wormen inhoudt. Een staaltje: “Wormencompost stinkt”, “Een tijdrovend proces”, “Dat verspreidt ziektes” … Kiep al deze vooroordelen maar de vuilbak in. Eric Pellerin, de coördinator van de Brusselse vzw Worms, bevestigt dat een wormenbak weinig plaats in beslag neemt en noch geuren, noch ziektes verspreidt. Het gebruik is bovendien vrij eenvoudig: “Beperk de hoeveelheden citrusvruchten om verzuring van het substraat te vermijden. In de zomer is het aangewezen het aandeel fruit in het compost te beperken om een proliferatie van de vliegjes te voorkomen. En van tijd tot tijd controleert u best of de kuip niet overloopt.” Als u deze voorzorgen neemt, zal de aanwezigheid van een wormcompostbak niet meer opvallen dan een PMD inzamelpunt (zie foto). Een wormenbak blijkt al gauw bijzonder nuttig in een onderneming, want wormen zijn verzot op allerlei afval dat er systematisch wordt geproduceerd. Eric Pellerin: “Werp er koffiedik in, theebuiltjes, appelklokhuizen, keukenpapier, karton, eierdozen …” Papier en karton bewijzen trouwens waardevolle diensten wanneer het compost te vochtig wordt. Bovendien zorgen ze voor een inbreng aan koolstof, dat onvoldoende aanwezig is wanneer het compost alleen fruit en groenten bevat. Het proces resulteert in een compost van hogere kwaliteit dan wat een klassieke compostbak meestal produceert. Wormencompost vertoont een hoger gehalte aan stikstof, fosfor, kalium, calcium en magnesium. Zijn typische structuur is ideaal om de grond in bloemenbakken of perken in en rondom bedrijven luchtiger te maken. De wormenbak produceert bovendien een percolaat dat eveneens een zeer hoge gehalte aan minerale en organische elementen vertoont. “Deze vloeistof verricht wonderen als meststof voor kamerplanten”, vertelt Eric Pellerin. En ten slotte betekent een wormenbak een minieme investering. U kunt er al een samenstellen Johan Debière met wat hergebruikmateriaal: een paar bakken in polystyreenschuim of enkele plastieken emmers… Hebt u geen tijd of geen aanleg voor knutselen, dan kunt u ook een composteerbak aankopen. “De prijzen schommelen tussen 50 en 100 euro. U vindt ook duurdere producten, maar de werking en het resultaat blijven dezelfde.” Belangstelling in de bedrijfswereld? Tot nu toe hebben weinig ondernemingen zich in zulke experimenten gewaagd. “Voor zover ik weet, heeft slechts een bijkantoor van BNP Paribas Fortis beslist een wormenbak te installeren”, geeft Eric Pellerin toe. Het concept wint echter stilaan terrein. Naast de vzw Worms, heeft ook het Bedrijvencentrum van Sint-Gillis een wormencompostbak geïnstalleerd, met succes. Pierre Léger, de milieuadviseur van het centrum, zorgt voor de werking van de installatie: “Voor het ogenblik werken we met een kleine eenheid waarin we zo vaak mogelijk klein afval zoals koffiedik en fruit- en groentenresten storten. De bedrijven van het centrum gebruiken van tijd tot tijd het percolaat als meststof voor de planten. De wormen van het compost dienen ook als voer voor de vissen van onze hydrocultuur, waarmee wij onder andere groenten produceren.” Met de steun van het Brussels Waste Network onderzoekt de bedrijvenincubator andere projecten met de nieuwe uitbater van de cafetaria van het centrum. Als deze gestalte nemen, zal de techniek van de wormencompostering weer een stapje in de goede richting zetten: het lokaal valoriseren van organisch afval in een kringloop. ● Info: www.wormsasbl.org ; www.villagepartenaire.com Info afval en recycling: Laurie Verheyen, raadgeefster Brussels Waste Network – lv@beci.be ; 02 210 01 75 www.brusselswastenetwork.eu BECI - Brussel metropool - december 2015 41 R.T.

44 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication