40

FOCUS ENTERPRISE LIFECYCLE Brouwerij Cantillon: “Niet overnemen zou een vorm van verraad zijn geweest” De in Anderlecht gevestigde Cantillon brouwt al vier generaties lang de traditionele lambiek. En de volgende generatie staat klaar voor de aflossing. In geuzeland gebeurt de bedrijfsoverdracht binnen de familie al even spontaan als het voorouderlijke gistingsproces. Olivier Fabes D e dampende draf verlaat de brouwerij in de Gheudestraat, met bestemming een van de boerderijen van de Brusselse rand, waar dit graanafval als voeder dient voor koeien waarvan de melk wordt verwerkt tot een ambachtelijke kaas. Moet u zeker eens proeven, samen met de meest authentieke geuze! wat op de achtergrond.” Gemakkelijk was het toen niet: de ambachtelijke lambiek werd nog nauwelijks gevraagd en de Brusselse brouwerijen gingen de ene na de andere dicht. Maar Cantillon hield voet bij stuk. “Er kwam een echte heropleving vanaf 95-96. Vandaag hoeven we zelfs niet meer aan marketing te doen.” De ganse productie wordt gegarandeerd afgenomen, voornamelijk door de horecasector. “Er leeft veel emotie in deze brouwerij”, geeft de meester-brouwer toe, terwijl hij het houtkacheltje van de kroeg vult. Hij vertelt zijn eerste stappen in de familiezaak. “De zaak overnemen vond ik vanzelfsprekend en normaal. Mijn ouders hadden 20 jaar lang gezwoegd om de brouwerij overeind te houden. Niet overnemen zou een vorm van verraad zijn geweest”, verklaart Jean Van Roy. “Ik herinner me zelfs niet dat mijn vader mij ooit heeft gezegd ‘Kijk, nu ben jij hier de baas’.” Drie generaties Van Roy; van links naar rechts: Jean, Jean-Pierre en Florian. Cantillon geldt als een monument in Brussel en, wereldwijd, als een van de meest befaamde en gerespecteerde kleine brouwerijen. Deze KMO waarin zes personen werken, bleef de eigendom van de familie Cantillon en nadien van de aanverwante familie Van Roy, nu al vier generaties lang. Voeg er het beheer van het ‘levende museum’ aan toe en het wordt duidelijk dat alle broers en zussen Van Roy er werkzaam zijn. Jean leidt de brouwerij terwijl zijn zussen Magali en Julie zich met het museum bezighouden. Dan maar zonder studeren Vader Jean-Pierre, echtgenoot van Claude Cantillon, die de brouwerij in 1968 van Marcel en Robert Cantillon overnam, is er nog altijd bij. De aflossing wordt op termijn verzekerd, want Florian, zoon van Jean Van Roy, werkt nu ook sinds september in de onderneming. De aantrekkingskracht van de door de grootvader Paul Cantillon in 1900 opgerichte familiebrouwerij bleek sterker dan managementstudies aan Solvay... “Ikzelf ben nooit afgestudeerd”, herinnert zich Jean Van Roy, die in 1989 in de brouwerij aan de slag ging. De overdracht gebeurde geleidelijk. “We stonden er toen slechts met z’n tweeën voor: de vader en de zoon. En mijn mama hielp ons 38 BECI - Brussel metropool - januari 2017 De ganse familie, met inbegrip van de jongsten, komt regelmatig een handje toesteken in de brouwerij. Dat zorgt spontaan voor nieuwe roepingen. “We proberen alleen niet op elkaars tenen te trappen. Vandaar trouwens de scheiding tussen brouwerij en museum.” Jean Van Roy stelt vast dat er tijdens de maaltijden weinig over de onderneming wordt gesproken. “Verboden is dit niet, maar we hebben in de brouwerij ruim de gelegenheid om deze onderwerpen te bespreken.” Internationaal Jean Van Roy beschouwt zichzelf als minder behoudsgezind dan zijn voorgangers, “Maar aan de traditie zal ik nooit raken.” Onder zijn toezicht is Cantillon werkelijk internationaal gaan verkopen, ook al had zijn vader al bekendheid verworven in Japan. Jean is een jonge vijftiger en zoon Florian is amper 20 jaar oud. Tijd genoeg, dus. De overdracht zal geleidelijk en op een natuurlijke wijze gebeuren. En dan is er nog de andere zoon, Sylvain, 17 jaar oud. “Zij beslissen over hun carrière. Maar één zaak staat vast: ambachtelijke lambiek leer je niet op school. Het zou wel aangewezen mijn zoon een opleiding te laten volgen bij andere brouwers in de wereld, in Canada, de Verenigde Staten of Italië.” De traditie mag niet blind blijven voor andere uitmuntende producenten. ● © R.T.

41 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication