8

THINK TANK VÓÓR OF TEGEN… De black box in de Horeca? Tegen eind december zullen de kasregisters van alle Belgische restaurants uitgerust moeten zijn met een fiscale module – de zgn. ‘black box’ – die fraude moet bestrijden. Hierover twee genuanceerde meningen: “Ja, maar…”, zegt Yves Mattagne, terwijl Roland Debuyst voor de schorsing van de maatregel pleit. Adrien Dewez Roland Debuyst, bestuurder van de Belgian Restaurants Association (BRA) De BRA is nooit voorstander geweest van zulk een drastisch systeem, maar nu vragen om de afschaffing van een maatregel die door drie achtereenvolgende regeringen werd goedgekeurd, zou verloren moeite zijn. De ‘black box’ is bedoeld om zwartwerk en oneerlijke concurrentie tegen te werken. Dit vinden wij positief. Bovendien willen wij onze ondernemingen herwaarderen aan de hand van een transparante balans. Maar het systeem moet billijk blijven; een restaurant die de regels naleeft, moet kunnen overleven. Vandaag vrezen we dat het systeem de middelgrote structuren de grond zal inboren en dat alleen de zeer kleine en de industriële eenheden zullen overschieten. Bepaalde restaurants zullen zich waarschijnlijk gewurgd voelen en riskeren daardoor nog meer in een ondergrondse economie te verzeilen. Wij onderhandelen nu al twee jaar met de toezichthoudende ministers (zes in totaal!). Wij hebben al vooruitgang geboekt, onder meer een verandering van het stelsel voor jobstudenten, een betere regeling van overuren en zelfs de ‘flexi-jobs’. Bovendien kunnen restaurants voor hun eerste vijf werknemers een verlaging van de RSZ-lasten genieten, voor zover het personeel de black box ook als prikklok gebruikt (wat wij niet aanvaarden, want de ‘black box’ mag niet dienen als een verklikker voor de sociale zekerheid). Om de economische leefbaarheid van restaurants te verzekeren, vragen wij aanmoedigende maatregelen, geen afstraffingen. Het gaat hier om de overleving van 40.000 zaken in België. Wij vragen dus dat de regering, naast de ‘black box’, de werkgeverslasten vermindert. Een belangrijke stap zou naar verluidt in die richting worden gezet in het raam van de ‘tax shift’. Toch dient nagegaan of de vermindering van 33 naar 25% ook wordt toegepast op de lagere lonen – naast een daling van de btw van 12 naar 6% op voedsel en niet-alcoholische dranken. Verder willen wij een overeenkomst met de administratie afsluiten: geen controles meer tijdens de diensturen, waarbij de klanten in gijzeling worden genomen. Ten slotte wensen wij dat ook particulieren restaurantkosten fiscaal zouden mogen aftrekken. Wij dachten aan 20% van de rekening, met een maximum van 100 euro per maand, om de activiteit in deze sector te ondersteunen. Yvan Roque, voorzitter van de Horecafederatie van Brussel De ‘black box’ is misschien goed bedoeld, maar ze riskeert de Horecasector zware schade aan te richten als geen nieuw economisch en sociaal systeem wordt uitgedacht om de leefbaarheid van de Horacazaken te verzekeren. De Brusselse Horecafederatie is natuurlijk voorstander van een sanering. De regering wenst een strengere controle. OK, wij zijn niet gekant tegen het principe van een kasregister met een controlemodule, voor zover dit gepaard gaat met een eerlijk denkproces, o.a. over de arbeidskost en de prijs die de klant bereid is in een zaak te betalen. Wij hebben geïnvesteerd in studies waar universiteiten bij werden betrokken. De resultaten zijn overduidelijk: de compenserende maatregelen zijn ontoereikend om de leefbaarheid van de Horeca te verzekeren. Het zou dus best kunnen dat Europa zulke maatregelen aanklaagt, onder meer wegens ongelijke behandeling ten opzichte van andere sectoren. Aan mensen die risico’s nemen, investeren en personeel aanwerven, kunt u niet vragen dergelijke lasten te betalen. Dit is ondertussen een schrijnend probleem. De geëiste bedragen zijn in ons land gewoon onbetaalbaar geworden. Bovendien gaan restaurateurs de grootste moeilijkheden tegemoet in geval van ziekte of bij de aanwerving van vaardig personeel. Ondertussen is ook de proefperiode afgeschaft. Wij vragen dat onze sector in overeenstemming met de huidige samenleving zou kunnen functioneren. Wij vragen dat de regering deze maatregel schorst, want niemand weet waar we naartoe gaan. We hebben trouwens een beroep tot nietigverklaring ingediend. Laten we niet vergeten dat de Horeca veel werkgelegenheid biedt, onder andere aan laaggekwalificeerde jongeren. De sector speelt bovendien een belangrijke rol in de toeristische aantrekkingskracht van het land en van de hoofdstad. De kost van de arbeid verdient op zijn minst een diepgaand debat. Wij hebben een nieuw systeem nodig, met een nieuwe visie om de Horeca opnieuw leefbaar te maken, om personeel te blijven aanwerven en om kwalitatief werk te leveren. Hoe langer hoe meer mensen vragen meer flexibiliteit in hun baan. Dit zou een goed startpunt vormen voor de ontwikkeling van een nieuw systeem. 6 BECI - Brussel metropool - september 2015 Uw mening, graag

9 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication