13 Het kookvlak De vooruitgang is niet te stuiten: elke dag duikt wel een nieuw type kookplaat op. Elektrisch, op gas of een combinatie van beide, vitrokeramisch, op inductie of halogeen, elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Aan u om uit te maken wat het best bij uw verwachtingen en uw budget? • klassieke elektrische kookplaat: de weerstand warmt de kookplaat op. • vitrokeramiek met weerstanden: de weerstanden warmen op, de vrijgegeven infraroodstralen warmen de kookplaat en dus ook de kom of pan op. • vitrokeramiek met halogeenlampen: men gebruikt het door de lampen geproduceerde infraroodlicht om de bodem van kommen en pannen op te warmen via straling en conductie. Er bestaan ook gemengde kookplaten: met weerstanden én halogeenlampen. • vitrokeramiek met inductie: met behulp van spoelen onder de vitrokeramische glasplaat creëert men aanzienlijke elektromagnetische velden. Die velden wekken inductiestromen op die de bodem van de kommen of pannen opwarmen. Zelfreiniging Bijna alle fabrikanten pakken uit met zelfreinigende ovens. Pyrolyse is het meest efficiënte systeem: de oven wordt dan verhit tot een temperatuur van ongeveer 500°C. Vetspatten en etensrestjes die zich nog in de oven bevinden, verkolen. Daags nadien kan u ze eventueel opzuigen met de stofzuiger. Duur van de hele operatie: 80 minuten tot 3 uur, afhankelijk van de staat van de oven. Veiligheid boven alles: een dergelijke oven moet perfect geïsoleerd zijn. De ovendeur bestaat uit drie of vier lagen glas en wordt gedurende het hele proces geblokkeerd om te vermijden dat iemand de oven aanraakt en zich verbrandt. Katalyse is een ander, minder doeltreffend systeem van zelfreiniging. In dit geval zijn enkel de wanden van de oven zelfreinigend: ze zijn bedekt met een speciale emaillaag die de vetvlekken oplost zodra de temperatuur 200°C bedraagt. Is uw oven niet « zelfreinigend », dan maakt u hem schoon met heet water waarbij u wat detergent en witte azijn voegt: een middeltje van grootmoeders tijd dat wonderen verricht, op voorwaarde natuurlijk dat het aangebakken vet zich niet jarenlang heeft opgestapeld smeG Tegenwoordig zijn 70% van de kookplaten vitrokeramisch, en dat is geen toeval. Glaskeramiek is nu eenmaal sterk, niet poreus en bestand tegen zuren. Bovendien geeft dit materiaal de kookhoek een cleane look. Het mag dan wel wat duurder zijn in aankoop, u zult er achteraf heel wat uren poetswerk mee besparen! De kookzones op een vitrokeramische plaat hebben een vaste diameter (enkel of dubbel), maar kunnen ook uitbreidbaar zijn, zodat ze geschikt zijn voor speciale pannen en potten. Meestal bevinden de knoppen voor de bediening van de platen zich achteraan of op de zijkant van de platen, maar soms zijn ze op ooghoogte te vinden, voor meer gebruikscomfort en een maximale veiligheid. Het meest trendy vandaag is een kookcentrum, waarmee u uw creativiteit kunt botvieren en alle denkbare gastronomische combinaties kunt realiseren. Deze kookpiano verenigt in een toestel ten minste twee ovens en verschillende (soms tot 7) kookzones, en biedt dus een waaier aan mogelijkheden: een « snelle brander », plancha, grill, frituurpan, inductieplaten, oven op lage temperatuur of broodoven… te veel om op te noemen. U vindt hem in staal, roestvrij staal of geëmailleerd gietijzer, en hij werkt op gas en/of elektriciteit. Tegelijk retro en modern: dit keukenjuweel heeft natuurlijk een prijskaartje: minimum 1000 euro, en dan hadden we het nog niet over de ruimte die hij inneemt. 272 www.bouwen-verbouwen.be smeG
273 Online Touch Home