13 Minicursus ergonomie Het werkblad : een bondgenoot van formaat Het materiaal kiezen voor het werkblad. Héél belangrijk, want het aanrecht krijgt het zijn hele leven lang hard te verduren. Hevige warmte, kou, groenten die worden gesneden, conservenblikken die worden geopend, flessen die met een klap worden neergezet, water dat er over stroomt, voedingswaren die worden omgestoten… Stop! U hebt het al door: het werkblad moet antislip zijn, bestand tegen schokken en vocht. En u moet er een warme kom op mogen zetten of een schotel die net uit de oven komt. Hieronder alvast een lijst van enkele, of eigenlijk alle materialen die aan die voorwaarden voldoen: De keukenfabrikanten hebben deze wetenschap in hun hart gesloten. De ergonomie bestudeert de bewegingen van een individu in een bepaalde werkomgeving zodat die bewegingen vlot en risicoloos verlopen. En da’s een hele goeie zaak! Hoe vaak had u al niet rugpijn na het schoonmaken van de boontjes of het uitrollen van het taartdeeg? Hebt u nooit de indruk dat uw wervelkolom protesteert als u iets helemaal achteraan uit de onderste kast moet halen? Vloekt u nooit omdat u net een paar centimeter te kort komt om bij de pot mosterd te kunnen? Wees gerust, de moderne keukens maken komaf met spit en andere lumbago’s! De ideale afmetingen : • 80 tot 90 cm wordt beschouwd als de ideale hoogte voor een werkblad. Al hangt alles natuurlijk af van de grootte van de kok(kin) van dienst! • De referentiehoogtes schommelen naargelang van de uitgevoerde activiteit: om een taart te versieren, moeten uw handen dichter bij uw ogen zijn, maar om deeg uit te rollen of groenten te snijden moet het werkblad zich ter hoogte van de heupen - lager dus - bevinden. • een comfortabele kast mag niet meer dan 50 tot 60 cm diep zijn. • in principe zou u zich niet mogen bukken om bij de bodem van de spoelbak te kunnen. • de wandkasten worden opgehangen en vaak kunnen ze aan de hand van het bevestigingssysteem in de hoogte worden versteld. Kasten die de hele muur bedekken (tot het plafond dus) vinden we in de moderne keukens niet meer terug. Alles wordt weer op mensenmaat geschoeid: in principe kan u overal bij zonder keukentrapje. siematic • De onderkasten worden op verstelbare voetjes die kleine oneffenheden in de vloer opvangen. De traditionele pannen- en pottenkasten hebben de baan moeten ruimen voor laden in metaalgaas op kogellagers en voor draaicarrousels in de hoekkasten. Overigens vindt het systeem van de laden alsmaar meer ingang, zelfs voor het opbergen van droge voedingswaren of flessen. Sommige fabrikanten rusten hun laden zelfs uit met een afstandsbediening! • Eindelijk hebben de kastdeuren weer handgrepen! In de jaren 70 en 80 waren die verdwenen ten voordele van gleuven waarop velen onder ons hun nagels hebben gebroken. Nu zijn er dus weer knoppen en grepen, in alle mogelijke materialen en kleuren.. 264 www.bouwen-verbouwen.be siematic
265 Online Touch Home