55

De zuigeling maaltijden, melk nog altijd zijn basisvoeding blijft. In zijn eerste levensjaar moet hij daarvan ten minste 500 ml tot 600 ml per dag drinken om te voorzien in zijn behoeften, en dan vooral die aan calcium. Groentemaaltijd Wist u dat … ? Groenten en aardappelen kunt u beter snel onder stromend water wassen dan ze laten weken. Zo behouden ze meer van hun vitamines en mineralen ! Een groentemaaltijd klaarmaken is heel eenvoudig. Het basisprincipe is een mix van 50 % groenten en 50 % aardappelen, waaraan u 2 à 3 koffielepels vetstof toevoegt. U kunt alles mixen of met een vork pletten. In de praktijk komt dit neer op 100 à 150 g aardappelen vermengd met 100 à 150 g groenten en 15 g vetstof. Welke groenten ? In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, mag uw baby alle groenten eten. Maar houd wel rekening met wat hij goed verteert. Sommige kinderen verdragen bijvoorbeeld probleemloos spruitjes, andere dan weer niet. Geef de voorkeur aan verse seizoensgroenten, die smaken het best ! „ En wat met diepvriesgroenten ? Wat de voedingswaarde betreft zijn zij even goed als verse groenten. Kies ze dan bij voorkeur « natuur » ( dus niet bereid en zonder kruiden ). Welke bereiding ? Hou het simpel: ideaal is groenten klaar te maken « op z’n Engels », wat erop neerkomt dat u ze meteen in kokend water gooit. Breng groenten dus liever niet in koud water aan de kook, want dan gaan veel meer vitamines en mineralen verloren. Maar u kunt uw groenten ook stomen of in de magnetron bereiden. „ Moet er zout bij? Nee ! De nieren van een zuigeling zijn nog niet voldoende ontwikkeld om het weg te werken. Waarom vetstoffen ? Inderdaad, het is aan te raden 2 tot 3 koffielepels vetstof per groentemaaltijd toe te voegen. Waarom ? Heel eenvoudig: tijdens de eerste 3 à 4 levensjaren zijn de behoeften aan lipiden ( vetstoffen ) van uw kindje zeer hoog. Wees dus niet bang om wat vet in zijn maaltijd te verwerken. Zorg er alleen voor dat het om « onbewerkte » vetstoffen gaat. Wat dan te kiezen ? Dat is om het even, zolang u maar afwisselt : olijfolie, koolzaadolie, boter …, want allemaal hebben ze hun eigen voordelen. Specerijen ? Kruiden ? Zout, net als pikante kruiden en ( sterk gezouten ) bouillonblokjes zijn te mijden. Maar gebruik gerust specerijen en aromatische kruiden om uw gerechten op smaak te brengen. Laat uw verbeelding de vrije loop; worteltjes met tijm, courgettes met look, aardappelen met peterselie … Wanneer mag er vlees bij ? Ook hier is geen haast bij! In het begin heeft uw kindje geen vlees of vis nodig. Pas vanaf de leeftijd van 7 maand, een maand nadat hij zijn eerste vaste voeding heeft geproefd, kunt u vlees en/of vis beginnen toevoegen. maïsolie, sojaolie, www.baby-mama.be 55

56 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication