a e n d a a i r INTERNATIONALE HANDEL 5 top-producten die Brussel beroemd maken Brussel schittert in het buitenland met voedingsproducten zoals wafels, bier en chocolade. Maar onze hoofdstad blinkt internationaal ook uit met meer geavanceerde sectoren zoals chemie of engineering. Een toelichting. E en toerist die Brussel bezoekt, loopt vanzelfsprekend een boetiek of café binnen op de Grote Markt, proeft een wafel en kan het niet nalaten om een ballotin overheerlijke pralines te kopen. Karikaturaal? Ergens wel, maar deze mondproducten blijven bijdragen tot de reputatie van onze geliefde hoofdstad. Naast deze bestsellers voor het grote publiek zijn er andere sectoren waarmee Brussel op de internationale scène heel hoog scoort. Denk maar aan engineering en zijn grote bouwprojecten in het buitenland, aan farmaceutica en zijn topproducten die over de hele wereld worden verkocht, en aan chemicaliën, zoals die van Solvay, dat zijn aanwezigheid wil versterken dankzij een gloednieuw centrum in Neder-Over-Heembeek. Zelfs de transportindustrie (containers, motoren, carrosserieën, enz.), waarvan de export tussen 2016 en 2017 met 24% is toegenomen, verdient een plaats in de kopgroep. Om deze dynamiek in Brussel voor het voetlicht te brengen, selecteerden we vijf sleutelsectoren en evenveel getuigen. We hebben het hier niet alleen over waarde of volume, maar ook over erkenning en expertise. 1. CHOCOLADE: Erkend meesterschap, met Marcolini als spilfiguur Waarom werd een product als chocolade, gemaakt van bonen die voornamelijk in West-Afrika groeien, één van de Belgische topproducten? De historische banden die België en Afrika hebben gesmeed zitten daar voor veel tussen, naast de expertise die zich sinds het begin van de twintigste eeuw in de hoofdstad ontwikkelde. In 1915 ontwerpen een zekere Jean Neuhaus en zijn vrouw, in hun apotheek in de Koninginnegalerij, wat de eerste ballotin van chocolaatjes zou worden. Als we echter gaan kijken naar de Belgische chocolade-industrie vandaag, dan hebben we het natuurlijk over Barry-Callebaut, een internationaal bedrijf, nu in Zwitserse handen, maar waarvan de productie nog steeds plaatsvindt in het OostVlaamse Wieze. Brussel heeft zijn faam vooral te danken aan pralinefabrikanten als Godiva, Neuhaus en Corné. De echte "Brusselse touch" is echter te vinden bij chocolatiers in hartje Brussel, zoals Frédéric Blondeel, Laurent Gerbaud en Pierre Marcolini, waarschijnlijk onze beste ambassadeur in het buitenland. "Vandaag exporteren we meer dan 40% van onze productie, voornamelijk naar Aziatische landen, maar ook naar Frankrijk en Engeland," zegt Marcolini. "Wat onze buitenlandse klanten altijd verbaast, is dat onze ganse productie in onze enige werkplaats in Haren geconcentreerd blijft.” BECI - Brussel metropool - november 2018 23 Géry Brusselmans e i c © Getty D.R. g l ocoh re Bi m of ra e e gi n m C h e C Bi En
26 Online Touch Home