NEWS DIGEST Aanbod voedingsproducten op Belgische markt evenwichtiger dan 5 jaar geleden Zonder dat u het zelf wellicht gemerkt heeft, verlaagde de voedingssector de afgelopen vijf jaar het gehalte aan suikers en verzadigde vetten in voedingsproducten en voegde ze meer vezels toe. Daarmee komt de sector haar afspraken met minister van volksgezondheid De Block en de FOD Volksgezondheid na in het kader van het Convenant Evenwichtige Voeding. De sector wil samen met de overheid verdergaan op de ingeslagen weg. weg willen we verdergaan. Nu gaan we voor de private label merken de koude sauzen aanpakken alsook in samenwerking met de merkenproducenten de smeersalades en de bereide maaltijden en verder werken op frisdranken en zuivel tegen 2020.” Meer informatie : www.convenantevenwichtigevoeding.be. Belfius pakt uit met ‘Smart Building & Renovation Solution’ Met een gemiddeld verbruik van meer dan 250kWh/m2 bengelt het Belgische vastgoedpatrimonium op energievlak onderaan de staart in Europa. Oorzaak? 50% van de gebouwen staat er al langer dan 70 jaar en is slecht – of helemaal niet – geïsoleerd. Met de klimaatopwarming is het de hoogste tijd om vele gebouwen grondig te moderniseren en te renoveren, ze slimmer en vooral minder energieverslindend te maken en zo de CO2 -uitstoot Sectorfederaties Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie en Comeos, de federatie voor de handel, begonnen in 2012 een traject om onevenwichtige voedingspatronen aan te pakken. De sector nam zich voor om samen met de overheid in 5 jaar tijd een kentering in te zetten en de gezonde keuze gemakkelijker te maken voor de consument. De voedingssector werkt daarbij op 3 pistes: het aanpassen van de nutritionele samenstelling, de portiegroottes en de marketing en communicatie naar de consument. In 2016 formaliseerden Fevia, Comeos, de FOD Volksgezondheid en minister van volksgezondheid Maggie De Block deze aanpak in het Convenant Evenwichtige Voeding. Uit cijfers van de sectoren blijkt nu dat niet alleen het assortiment waaruit de Belg vandaag kan kiezen er anders uitziet dan 5 jaar geleden, maar ook diens nutriënteninname. De eerste evaluatie toont met andere woorden een positieve trend. De sectoren rapporteren vandaag over de resultaten. Een aantal voorbeelden. Ontbijtgranen: gemiddeld 5,8% minder suikers en 13% meer vezels dan vijf jaar geleden. Chocoladeproducten en biscuiterie: een globale reductie in verzadigd vet van respectievelijk -1,2% en -3,2%. Frisdranken: een gemiddelde suikerreductie van -7%. Enzovoort. Jean Eylenbosch, Voorzitter van Fevia: “Onze bedrijven pasten de voorbije jaren de samenstelling aan van de producten die u dagelijks koopt, vaak zonder dat u het merkte. Dat is een positieve trend waarop we nu verder willen bouwen.” Dominique Michel, CEO van Comeos: “Op deze ingeslagen 8 BECI - Brussel metropool - november 2018 terug te dringen. Daarom gaat Belfius van start met ‘Smart Building & Renovation Solution’, een all-informule om scholen, zorginstellingen, bedrijven en lokale overheden van a tot z op maat te helpen en te begeleiden in de verschillende fases van hun projecten vanaf ongeveer 1 miljoen euro. Van technische en energieaudits tot de definitieve oplevering van het gebouw. Belfius beantwoordt op die manier de oproep van overheden in één van de belangrijkste pijlers uit het Nationaal Investeringspact en maakt hierdoor mee werk van de dringende nood aan de vergroening en verduurzaming van België. Maar welke gebouwen pak je als eerste aan? Is het beter om een gebouw te renoveren of meteen een gloednieuw ecologisch en energiezuinig pand uit de grond te stampen? Hoe energie-efficiënt zijn de gebouwen nu en welke voorbereidende werken moeten gebeuren om energie te besparen? Welke architecten, ontwerpers en andere partners neem je onder de arm? Welke subsidies en financieringsformules bestaan er om projecten te verwezenlijken, in overeenstemming met de Wet overheidsopdrachten en rekening houdend met de geldende boekhoudregels? Stuk voor stuk vragen die een globale benadering en specifieke uiteenlopende competenties vergen die niet altijd intern beschikbaar zijn. Daarom start Belfius met Smart Building & Renovation Solution, een unieke allinformule die volgende componenten omvat: een energieaudit, een technische en bouwfysische audit van het bouwwerk, de bepaling van de waarde van het vastgoed, het subsidieluik, begeleiding in het vinden van de beste partijen, begeleiding van de volledige bouwwerken en een financiering via klassiek krediet of onroerende leasing. Meer informatie : belfius.be/smartimmo © Getty
11 Online Touch Home