20

THINK TANK IMMO & STEDENBOUW Plaats voor restaurants in Brussel? Restaurants hebben het zwaar te verduren in Brussel. Er gaan meer gelegenheden dicht dan open. De schuldigen? De aanslagen, de mobiliteit, de werken, het kasregister uiteraard, maar ook de overdreven vastgoedprijzen voor dit soort handelszaken, en de terughoudendheid van bepaalde gemeenten, die aarzelen om bepaalde handelsoppervlakken af te staan aan de Horeca. Ophélie Delarouzée D e val van enkele grote Horeca namen in Brussel haalde begin dit jaar het nieuws. "Naast de berichtgeving over de gebroeders Beyaz en hun wanbeleid, dient ook gezegd dat jaarlijks één op de vijftien restaurants failliet gaat in het Brusselse Gewest, en dan vooral in het stadscentrum. En zij die overblijven, willen vaak verhuizen, maar de kosten van de initiële investering belet dit.” Miguel Van Keirsbilck, secretaris-generaal van de Belgian Restaurants Association, schetst een grimmig beeld. Het wijst op de schok van de terreuraanslagen en het trauma veroorzaakt door brutale aanleg van de voetgangerszone. Maar er is meer. De restaurants volgen een opwaartse trend in Vlaanderen en Wallonië, maar een dalende in het Brusselse Gewest, waar er de afgelopen drie jaar meer sluitingen dan openingen zijn geweest. De mobiliteitsproblemen isoleren deze zaken in Brussel, waar delivery wat extra inkomsten oplevert. Kleine cateringzaken worden talrijker in Brussel, in tegenstelling tot cafés, die in aantal afnemen. De klassieke broodjeswinkels worden vervangen door ketens als Exki en Le Pain Quotidien, die tegen iets hogere prijzen kwaliteitssnacks aanbieden. "De restaurants die het meest geleden hebben van mobiliteitstoestanden in combinatie met toeristische problemen zitten vast in een soort cirkel rondom het hart van de stad," zegt Miguel Van Keirsbilck. "Aan de andere kant, langs de Grote Ring van Brussel en in de Waals- en Vlaams-Brabantse randgemeenten, doen de restaurants het erg goed. Er wordt soms beweerd dat er te veel restaurants zijn in België: zo'n 22.000 van de 60.000 horecagelegenheden voor 11 miljoen inwoners, of 1 restaurant voor 500 personen. Het economische weefsel in Brussel was al kwetsbaar vóór de financiële crisis. In deze periode van marktregulering aangedreven door het kasregister, kampt de sector met een hoge turnover en concur18 BECI - Brussel metropool - september 2018 La Chaloupe d'Or, op de Grote Markt, was een van de 11 restaurants van de gebroeders Beyaz, die begin 2018 failliet gingen. De zaak werd al gauw overgenomen. rentievervalsing. Vlaanderen heeft hier gedisciplineerd op gereageerd, maar in Brussel verloopt de installatie van het kasregister het traagst. De eerlijke zaken ondergaan de oneerlijke concurrentie van zij die minder scrupules hebben.” Hogere ambities en naar sterren grijpen De heer Van Keirsbilck vraagt dat de federale overheid eerlijke spelregels zou opleggen aan al wie tegenstribbelt. Aangezien rentabiliteit nauwelijks haalbaar is, vooral in Brussel, waar de prijs van vastgoed een hoge vlucht neemt terwijl de restaurants geen hogere prijzen hanteren noch meer klanten over de vloer krijgen dan zaken in andere regio's, vraagt de Belgian Restaurants Association dat de BTW gelijk zou lopen met die van de buurlanden en dat 100% aftrekbaarheid voor zakendiners zou worden hersteld, voor zover een ticket uit een kasregister kan worden voorgelegd. "Hooggekwalificeerde chef-koks stellen zich tevreden met een restaurant voor 20 personen. Ze werken alleen achter de toonbank om zichzelf niet in gevaar te brengen. Sommigen beweren liever een fastfood te willen openen dan zichzelf economisch te blijven uitputten," betreurt Miguel Van Keirsbilck. "De markt is gepolariseerd rond enerzijds grote spelers met een ketenstructuur en die voordeel halen uit hun inkoopvolume om zich veilig te stellen, en anderzijds zeer kleine familiale concepten, die vrij over hun tijd beschikken. De minimumvoorwaarden voor winstgevendheid niet herstellen, is schadelijk voor de vrijheid van ondernemerschap.” De Brusselse keukens worden weinig geprezen in de gidsen, maar vertonen nochtans heel wat troeven, naast de charme van hun diversiteit. "Steun aan de oprichting, het behoud en de uitstraling van goede restaurants in Brussel zou een interessant beleid zijn qua toeristische aantrekkingskracht, ook omdat kleinere innovatieve concepten zouden volgen", adviseert Miguel Van Keirsbilck.

21 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication