45

DYNAMIEK START’HUB De vegetarische hamburgers van Yumm’eat H et vegetarisme zit in de lift. Weliswaar vertegenwoordigen de echte vegetariërs slechts enkele procenten van de bevolking, maar de mensen die af en toe vegetarische producten consumeren, zijn steeds talrijker. Dit heeft Yasmine Al-Zuhbi en Marie Laurent ertoe aangezet in april Yumm’eat te lanceren. Marie is vegetariër. Yasmine niet, maar ze lustte de bereidingen van haar vader, een Syriër die zogenaamde ‘falafels’ klaarmaakte: smakelijke balletjes van kekers, gemengde bonen en allerlei specerijen. “In het Nabije Oosten staan falafels bijna dagelijks op het menu”, vertelt Yasmine Al-Zuhbi. “Ze worden op aanvraag bereid en met rauwkost gegarneerd die de klant zelf kiest. Het is nogal moeilijk hier hetzelfde gerecht voor te bereiden: er moet een zeker volume worden bereikt omdat verse producten erin worden verwerkt.” Haar collega Marie Laurent vertelt verder: “Op die manier kwam het concept van Yumm’eat tot stand. Wij hebben beslist leguminosen te verwerken, die wij aanbieden onder de vorm van ovenklare diepvriesburgers. In de mate van het mogelijke gebruiken we 100% natuurlijke en lokaal geteelde grondstoffen, bio of ambachtelijke producten.” Beide dames bereiden hun lekkernijen voor in de culinaire coworkingruimte Co-oking, in Anderlecht. De bereidingen bestaan in verscheidene formaten (klassiek, mini, tapas) en worden op een zeer lage temperatuur diepgevroren om de voedingsstoffen te bewaren en tegelijk additieven en bewaarmiddelen overbodig te maken. De producten worden gebraden en in een broodje geserveerd dat van de ambachtelijke bakkerij Gavilan in Jette afkomstig is. De burgers worden opgediend met rauwkost en tahina: een sausje van yoghurt en sesamcrème. Sinds de lancering van Yumm’eat namen Marie Laurent en Yasmine Al-Zuhbi aan verscheidene events deel, waaronder Couleur Café op de site van Thurn & Taxis (hun allereerste festival) en het Ronquières Festival, waar de vegetarische burgers in de smaak vielen. “Tijdens Couleur Café hebben we er een kleine 1000 verkocht”, herinneren ze zich. “Het onthaal was bijzonder positief en de mensen waren benieuwd. Sommigen betwijfelen zelfs dat de burgers 100% vegetarisch waren.” Yumm’eat verkoopt voorlopig slechts één type burger, nogal oosters van opvatting. Op termijn overweegt het jonge bedrijf andere smaken te ontwikkelen om een ruimere keuze te bieden aan al dan niet vegetarische klanten. Naast festivals biedt Yumm’eat ook B2B diensten aan restaurants, tapasbars, bedrijfskantines enz., en B2C tijdens avonden en privé evenementen. Het jonge bedrijf behaalde onlangs de tweede plaats van de Delinnov’ challenge, een initiatief van Délitraiteur. Op termijn betekent dit de mogelijkheid om producten te ontwikkelen die onder het merk Yumm’eat Marie Laurent (links) en Yasmine Al-Zuhbi. kunnen worden verkocht. Maar zo ver staan we nog niet, onder andere omdat deze stappen zware investeringen zouden vereisen. Yumm’eat richt zich tot vegetariërs maar is niet van plan uitsluitend dit marktsegment te bewerken. “We azen ook op de ‘flexitariërs’, mensen die beslissen minder vlees te eten en nu en dan iets anders te proberen. En omdat er geen spoor van vlees in onze burgers zit, kunnen we onze producten eveneens aanbieden aan ‘vegans’, die elke vorm van dierlijk product weigeren. Wij hebben de broodjes moeten aanpassen om melk en eieren eruit te bannen.” Met de oprichting van Yumm’eat spelen Yasmine Al-Zuhbi en Marie Laurent niet louter in op de ‘veggie’-trend: ze richten zich eveneens tot mensen die gewoon gezond willen eten. Deze markt groeit waarschijnlijk sneller dan het segment van de vegetariërs. ● Info: Yumm’eat is ook op Facebook. Yasmine Al-Zuhbi en Marie Laurent bieden, via Yumm’eat, vegetarische hamburgers die ook vleesliefhebbers niet onverschillig laten. Guy Van den Noortgate Invest in starters Zeker doen: word lid van de gemeenschap van investeerders om jonge innoverende ondernemingen in Brussel te ondersteunen! • U neemt deel aan de economische ontwikkeling van Brussel. • U zorgt voor verscheidenheid in uw investeringen. • U geniet fiscale voordelen dankzij de ‘tax shelter’ voor startups. Hier moet u zijn: starters@beci.be BECI - Brussel metropool - september 2016 43

46 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication