DYNAMIEK OVERGANG Troeven en uitzichten van de stedelijke landbouw BECI organiseerde in december een seminar over de mogelijkheden van de stedelijke landbouw voor Brussel en zijn ondernemingen. Het ‘Centre de Conseil en Agriculture Urbaine’ van Gembloux (Agro-Bio Tech), Leefmilieu Brussel, Green Build en Abattoir presenteerden de projecten die ze momenteel in Brussel en ook daarbuiten ontwikkelen. Laura Rebreanu, BECI S tadsboerderijen, moestuinen op de daken, aan gebouwen geïntegreerde broeikassen, verticale landbouw… Met al deze concepten evolueren onze steden en gebouwen naar een integratie van de landbouwproductie in de stedelijke omgeving, wat ook de levensstandaard van de inwoners ten goede komt. Dergelijke projecten verschijnen overal ter wereld, want de stadslandbouw biedt talrijke troeven voor al wie met de stad te maken heeft: de burgers, de overheidsdiensten en de ondernemingen (vastgoed, kantoren, handelszaken enz.). Zoals Amsterdam, New York of Vancouver toonde Brussel veel belangstelling voor dit nieuwe gegeven. Als we de rand in een straal van 10 km rond het Brusselse Gewest in beschouwing nemen, valt het voordeel meteen op: de ontwikkeling van een lokale productie moet een deel van de behoeften van de stad aan diverse producten kunnen dekken en tegelijk de vervuiling die aan transport te wijten is, terugdringen. Dit is niet het enige voordeel van de stedelijke landbouw. Hij maakt ook gebruik van onbezette of weinig gebruikte oppervlaktes – denk maar aan daken en braakliggende terreinen – en zorgt voor de herbegroeiing ervan. De verbetering van de groene bodembedekking in de stad vermindert de gevolgen van het stedelijke hitte-eilandeffect, verbetert de luchtkwaliteit (wegfilteren van stofdeeltjes, productie van zuurstof en verwerking van de CO2 ), beperkt de impact van hevige regenbuien en herstelt de biodiversiteit. Wanneer de stedelijke landbouw zich ook op gebouwen ontwikkelt via moestuinen op de daken of geïntegreerde serres, zorgt hij voor een betere isolatie van deze panden, draagt hij bij tot de recycling van energie en water en verbetert hij eenvoudigweg de levenskwaliteit van de mensen in de gebouwen, ongeacht of het nu om woningen of arbeidsplaatsen gaat. De begroeiing van oppervlaktes biedt heel wat voordelen voor de vastgoedsector: niet alleen besparingen in energie- en waterverbruik, maar ook een beter imago en een manier om zich op de markt te onderscheiden. Bovendien komen stedelijke landbouwactiviteiten in aanmerking voor milieucertificeringen als Breeam of Batex. Brusselse projecten De vastgoedsector vormt een bijzonder rijke voedingsbodem voor de stedelijke landbouw. Volgens een recente studie van Leefmilieu Brussel in het raam van het Euro38 BECI - Brussel metropool - maart 2016 pese project ResilieNtWEB, beschikt Brussel over 4.377 platte daken, goed voor 590 ha, wat gelijk staat met 2,5 keer de landbouwoppervlakte die het GBP vermeldt (228 ha). Vanzelfsprekend kunnen niet al deze daken worden gebruikt, maar het potentieel blijft aanzienlijk. Ook de omschakeling van leegstaande kantoorruimtes biedt alternatieven. De bedrijfswereld toont heel veel belangstelling. Daarvan getuigt de ontwikkeling van steeds talrijker projecten. Voorbeelden zijn de duurzame Tivoli wijk, het Kessel project dat woningen en moestuinen combineert, het project Choux de Bruxelles, dat een serre en een event-zaal integreert en natuurlijk ook de Foodmet: de nieuwe markthal van Abattoir, waarvan het platte dak binnenkort een stadsboerderij wordt. Al deze projecten hebben gemeen dat ze landbouwproductie en andere economische activiteiten samenbrengen. Deze landbouwproductie alleen is niet rendabel, tenminste niet op korte termijn, wegens de talrijke beperkingen eigen aan een stadsomgeving. Bij goed doordachte projecten kunnen het rendement op investeringen en de meerwaarde echter vrij hoog oplopen. Naast een aantal grootschalige vastgoedprojecten zagen we ook talrijke andere initiatieven in Brussel ontstaan: insecten- en champignonkwekerijen, aquaponie, stedelijke bijenteelt enz. Tezamen verminderen al deze innoverende projecten de impact van de Brusselaars op het milieu. Ze dragen bij tot een betere levenskwaliteit, meer contacten met de natuur en de menselijke dimensie van de voedingsproductie. Ze promoten verder de ontwikkeling van de stad en haar herstellingsvermogen. ● Info: Laura Rebreanu, verantwoordelijke Milieu en Energie bij BECI, lr@beci.be - 02 643 78 26
41 Online Touch Home