52

DYNAMIEK STARTER Eatmosphere: lekker eten voor iedereen! Eatmosphere ging van start tijdens de Creativity Call for Brussels - Urban Food 2015, met de bedoeling het grote publiek gevoelig te maken voor de verspilling van voedsel en de moeilijkheden die 15% van de Belgen ervaart om zich fatsoenlijk te voeden. Dit alles gebeurt via originele projecten. Guy Van den Noortgate I n tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is de voedselproductie in de wereld voldoende om de ganse bevolking te voeden. In sommige arme landen veroorzaken natuurrampen (o.a. droogte) regelmatig voedselschaarste, maar in onze landen is dit niet het geval. Bij ons sterft niemand van honger, maar “15% van de Belgen leeft onder de armoedegrens en heeft het moeilijk om zich correct te voeden”, betreurt Steven Desair, de oprichter van Eatmosphere. “‘Correct’ betekent met verse fruit en groenten, onder andere. En ondertussen wordt veel voedsel verspild bij elke schakel van de bevoorradingsketen, van de producent tot en met de consument. Bij de landbouwer al kan een deel van de productie niet worden geoogst. Een ander deel gaat verloren tijdens de verwerking. Er is opnieuw verlies in de winkels en supermarkten, met onverkochte producten. En ten slotte bij de consument gaat een deel verloren. In de ontwikkelde landen wordt ten opzichte van de behoeften veel te veel voedsel geproduceerd.” Aan de hand van deze vaststelling besliste Steven Desair te reageren. Na een marketingfunctie in de privésector lanceerde hij midden verleden jaar zijn eigen initiatief via een deelname aan de Brussels Creativity Call - Urban Food 2025. Hij verdedigde er zijn idee, dat ondertussen de benaming Eatmosphere meekreeg: hulp verlenen aan mensen met bevoorradingsproblemen, onder de vorm van voedsel dat wordt teruggewonnen in de bevoorradingsketen. Tegelijk wordt het grote publiek gesensibiliseerd voor voedselverspilling en de impact van armoede op een gezonde voeding. In de praktijk wint de in de zomer 2015 opgerichte Eatmosphere voedingswaren terug bij de producenten (landbouwers) en in winkels en supermarkten die het initiatief ondersteunen. Deze overschotten worden nadien aan sociale hulpstructuren verdeeld, zoals de vzw Atelier Groot Eiland in Molenbeek, waar een sociaal restaurant een collectieve cateringservice aanbiedt. Een deel wordt gebruikt voor de organisatie van evenementen bedoeld om de consumenten te informeren en te sensibiliseren. Eatmosphere kiest voor een duurzame aanpak, die ook in de voedingssector geleidelijk zijn intrede doet. Het mooiste voorbeeld hiervan is de slow food. Het concept van Steven Desair geeft spontaan de voorkeur aan korte verdeelcircuits. Naast andere projecten geeft Eatmosphere momenteel gestalte aan een partnerschap met het Brusselse restaurant AUB-SVP, waar de menu’s vanaf volgende lente met gerecupereerde producten zullen worden voorbereid. Andere partners zijn bijvoorbeeld het Brussels Beer Project, dat bier brouwt aan de hand van gerecycled brood, en NorthSea Chefs, die onbekende of onderschatte vissoorten 50 BECI - Brussel metropool - januari 2016 Steven Desair (links), naast Guy Moreau van Atelier Groot Eiland. promoot. De kaart voorziet drie opties: een vismenu, een vleesmenu en een vegetarisch menu. Op middellange termijn plant Eatmosphere bovendien de opening van een restaurant waar vegetarische hamburgers zullen worden geserveerd. Steven Desair is momenteel op zoek naar een vestigingsplaats, liefst in centrum Brussel, waar hij woont. “Het concept bestaat uit een gamma vegetarische hamburgers die echt smaak hebben en de klant verrassen. Te vaak wordt de vegetarische keuken als flauw en smaakloos beschouwd, maar dit is niet zo. De prijs van de beste hamburger ter wereld werd trouwens in november in New York uitgereikt aan een vegetarische hamburger.” Vandaag biedt Eatmosphere vegetarische hamburgers via een food-truck tijdens privé of bedrijfsfeesten. Het is een eerste stap, waarmee belangstellenden verrassende smaken zullen ontdekken. ● Info: www.eatmosphere.be Invest in starters Zeker doen: word lid van de gemeenschap van investeerders om jonge innoverende ondernemingen in Brussel te ondersteunen! • U neemt deel aan de economische ontwikkeling van Brussel. • U zorgt voor verscheidenheid in uw investeringen. • U geniet fiscale voordelen dankzij de ‘tax shelter’ voor startups. Hier moet u zijn: starters@beci.be

53 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication