Dynamiek OVERGANG Abattoir n.v. bereidt (zich) een mooie toekomst in Anderlecht voor Het concept van stadsboerderij is geen droom meer, wel een werkelijkheid in volle opbouw in Anderlecht, op de site van de slachthuizen. Hiermee komt er in Brussel opnieuw een zogenaamd ‘overgangsproject’ bij, in een hoofdstad die zich hierdoor hoe langer hoe meer onderscheidt. Johan Debière I Is er ruimte voor stadsboerderijen in hartje Brussel? Blijkbaar wel en het EFRO getuigde van verregaand vertrouwen met de beslissing om de financieringskraan weer open te draaien. Het fonds voorziet namelijk een nieuw subsidie van iets minder dan 10 miljoen euro voor het project Manufakture Abattoir. Ook vroeger gaf het EFRO al blijk van gulheid, met een eerste financiële steun voor de oprichting van een voedingshal. Dat was tussen 2007 en 2013. De subsidie die nu wordt uitgekeerd zal bijdragen tot de oprichting van een nieuw slachthuis op een nog onbebouwd deel van de site. Naast de slachtinstallaties zal het gebouw ook ruimte voorzien voor KMO’s van de agrovoedingssector, woongelegenheid en bovenal een stadsboerderij op het dak, waarvoor de ganse structuur moest worden aangepast. Paul Thielemans, PR verantwoordelijke van de firma Abattoir, vertelt hoe het allemaal is gebeurd: “Toen het interne logistiek laten herzien, onder andere met liften die in staat zijn goederen op het dak af te zetten.” Een aquaponics-project De tweede werf ging in 2013 van start en is vandaag nagenoeg klaar. Er moet gewoon nog een paar details worden geregeld. Het dak wacht op de afwerking van de logistiek. Dit dak zal op termijn in twee zones worden ingedeeld: de ene in openlucht en de andere een gesloten gebouw met serres en waterbekkens voor een aquaponics-project dat fruit-, groenten- en kruidenteelt combineert met visteelt. Een Zwitserse in aquaponics gespecialiseerde spin-off heeft via een Brusselse firma al haar belangstelling bekendgemaakt, maar niets is nog beslist. Een ‘onthaalgebied’ dat iedereen een kans gunt Naast de duurzame dimensie van dergelijke projecten weet de directie van Abattoir dat zij een aanzienlijke maatschappelijke rol kan spelen in een stedelijk gebied als Anderlecht. “De site stelt al ongeveer 700 mensen tewerk, als men rekening houdt met de marktkramers en de mensen die rond de markten leven”, stelt Paul Thielemans. De woordvoerder van Abattoir wijst erop dat de site zich middenin een ‘onthaalgebied’ bevindt: “Heel wat mensen komen hier terecht uit arme landen en moeten vanaf nul een nieuw leven opbouwen, op zich een hele uitdaging (…) Hier vinden ze van alles om klein te beginnen en een activiteit te ontwikkelen.” Paul Thielemans vertelt dat veel handelaars in hun jeugd zijn begonnen als marktkramers. Sommigen wisten kansen te vatten en beheren vandaag grootschalige groothandelszaken in fruit en groenten. kabinet van toenmalige Brusselse Minister voor Milieu Evelyne Huytebroeck een projectoproep uitstuurde voor de oprichting van een stadsboerderij in Brussel, reageerde wij positief met een concept dat gebruik zou maken van het dak van ons nieuwe gebouw, naast een restaurant. Ons dossier werd gekozen tussen meerdere andere kandidaturen. Wij hebben toen een nieuwe studie van de structuur gevraagd, om de stabiliteit en de stevigheid aan te passen aan het gewicht van ons boerderijconcept op het dak. We hebben eveneens de ganse De rijke bodem op het dak krijgt er nog een laagje bij met het plan van Abattoir om er eveneens een kwaliteitsvol restaurant te openen voor toeristen, mensen die belangstelling vertonen voor het concept van stadsboerderij of zelfs zakenlieden die altijd op zoek zijn naar een goed adres. “Misschien kunnen we zelfs een beroep doen op een chef-kok met een ster”, zegt Thielemans, die er wel meteen aan toevoegt dat alles zal afhangen van de afwerking van het dubbele project op het dak. ● BECI - Brussel metropool - oktober 2015 55
58 Online Touch Home