31

TOPIC Welke projecten kunt u (potentieel) uitvoeren in de strijd tegen deze voedselverspilling? Het probleem van de voedselverspilling moet als één geheel worden aangepakt. We moeten elke stap in de voedselketen, van de productie tot de consumptie, analyseren om de ‘verspillingsmomenten’ te identificeren. De strijd tegen de voedselverspilling is de volgende jaren een prioriteit en een transversaal thema en werd daarom in de gewestelijke strategie opgenomen. Over welk budget beschikt u voor dit beleid, en tegen wanneer wil u dit uitvoeren? Het budget voor duurzame voeding wordt in 2016 besproken. Hoewel ik me tijdens deze legislatuur voor dit Stadslandbouw: meer dan een rage S tadslandbouw is meer dan een nieuwe trend of een modeverschijnsel. Hoewel landbouwactiviteiten in Europese steden vrijwel volledig ontbreken, vertegenwoordigt stadslandbouw vandaag meer dan een kwart (!) van de wereldwijde landbouwproductie. Zo besteedt Hong Kong bijvoorbeeld 6% van zijn oppervlakte aan stadslandbouw en de productie dekt een groot deel van de lokale behoefte (2% van de vraag naar groenten, 27% voor verse bloemen en 60% voor het pluimvee). Dichter bij huis schatten sommige studies dat stadslandbouw tot 2.900 arbeidsplaatsen kan scheppen in Brussel. thema inzet, moeten we absoluut een langetermijnvisie ontwikkelen, door zich bijvoorbeeld af te vragen hoe we ons voedselsysteem tegen 2035 kunnen inbeelden. Denkt u voor deze projecten Europese fondsen te kunnen verkrijgen? Ja, net als andere financieringsbronnen kunnen we ook Europese projecten/financiering overwegen. Daarbij denk ik aan LIFE, Horizon2020, EFRO... ● (ULg) zich steeds meer als een belangrijke speler. Het centrum droeg bij tot de ontwikkeling van verschillende Brusselse projecten, zoals Kessels 20 (woningbouw, Batex 2009) en de duurzame Tivoliwijk. Afgezien van de lokale economie en de potentiële werkgelegenheid kunnen landbouwprojecten ook de waarde van onroerend goed verhogen: ze verbeteren de esthetiek van de gebouwen, de leefomgeving van de bewoners en de milieuprestaties van ‘begroeide’ gebouwen. Dit laatste aspect is trouwens opgenomen in de certificeringen voor gebouwen zoals Batex (Brussels label voor voorbeeldige gebouwen) en BREEAM, de internationale referentie op het vlak van duurzaam bouwen. Stadslandbouw kan het sociaal weefsel ook versterken door ruimte te voorzien voor ontmoetingen en trainingen en biedt de mogelijkheid opnieuw met de natuur in contact te komen. Een betere lokale omgeving en biodiversiteit betekent ook betere voorzieningen en een toegenomen levenskwaliteit voor de bewoners. Deze ultralokale landbouwproductie maakt grote steden natuurlijk niet zelfvoorzienend op het vlak van voedsel. Wel leidt ze tot vele andere economische, sociale en ecologische voordelen voor alle stadsactoren – burgers en ondernemingen. ● Laura Rebreanu Een voorbeeld van stedelijke dakgewassen op Long Island (New York). Duurzame landbouwproductie midden in de stad is echter niet vanzelfsprekend en vereist gespecialiseerde vaardigheden inzake architectuur, agronomie, ecologie, economie, enz. Deze expertise ontwikkelt zich stilaan in België. Zo voerde Leefmilieu Brussel een uitgebreide studie uit over boerderijen die geïntegreerd worden in stadsbouw, in het bijzonder rond het bouwkundige aspect. Wat ‘landbouw/ecologie’ betreft, profileert het centrum voor stedelijke landbouw van Gembloers Agro-Bio Tech BECI - Brussel metropool - juni 2015 29

32 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication