28

Herontdek Brussel Het Brussels wereldje van Miny Bayot Miny Bayot werd in Kinshasa geboren. Ze liet een baan als economist achter zich om zich te richten op ambachtelijke creatie. Omdat ze zich ergerde nergens de tas te vinden waar ze van droomde, creëerde ze dan maar haar eigen merk: Zagapali, dat Afrikaanse inspiratie en hedendaagse elegantie combineert. Een merk dat haar kenmerkt en ook Brussel weerspiegelt: kosmopolitisch, stedelijk en verenigend. Waar kan je met vrienden iets gaan eten? In restaurant La Carretta in Jette. Deze Italiaanse trattoria bestaat al sinds de jaren 80. Een hartelijk en rustiek decor onder leiding van uitbater Mario. De traditionele op houtvuur gebakken pizza’s van de baas zijn een aanrader. De ideale wandeling? Het Laarbeekbos. Een groen eilandje met een merkwaardige biodiversiteit en tegelijk een echte verademing in het hart van Brussel. Ik ga er vaak naartoe. Het bos ligt op een steenworp van bij mij thuis. Het is bijzonder rustgevend, zeker als ik wat afstand moet nemen. Een ongewone plek? Het jaarlijkse evenement Plantes pour Tous, in de Sint-Gorikshallen: een grote verkoop van planten, waaronder cactussen, vetplanten, tropische planten en buitenplanten aan voordelige prijzen, tussen 2 en 10 euro. Daarna kun je op het terras met een lekker biertje je dorst lessen. Het mooiste park? De vijvers van Elsene, met aan de ene kant prachtige gebouwen, en aan de andere, veel groen, eenden en ganzen. Een onverwacht tafereel in de stad, en dat doet deugd. Je kunt daarna verder wandelen naar de Tuinen van de Abdij. 26 ❙ Brussel Metropool - juni 2020 Een aan te bevelen brasserie? Callens Café: kosmopolitisch, eigentijds ingericht en lekker eten. Nu en dan stelt het café een aantal kunstenaars tentoon. De gelegenheid om minder bekend talent te ontdekken. Het restaurant waarmee je op reis gaat? Pampas Rodizio (foto), een Braziliaans restaurant in de wijk Sint Katelijne. Rodizio is de Braziliaanse barbecue, waarbij het vlees heel zachtjes op houtskool wordt gegaard om het sappig te houden. De obers brengen grote spiesen met daarop verschillende soorten vlees en vis en ze komen die naar wens aan je tafel versnijden. Heerlijk! Een bar voor ’s avonds? De BrewDog, tegenover het Centraal Station. Je vindt er een ruime keus aan bieren, voor elk wat wils. Het huis biedt ook een mooie selectie hamburgers à la carte. De beste bakker? Zeker en vast de ambachtelijke bakkerij Sirre. De in huis gemaakte croissants zijn heerlijk. Ook het ‘houthakkersbrood’, al dan niet met noten, is bijzonder lekker. Een boetiek waar je echt van houdt? De parfumerie Parfum d’Ambre, een mooie winkel die voorrang geeft aan de creatie van nieuwe parfums. Die geuren roepen een heleboel emoties in ons op. De boetiek organiseert ook ontmoetingen met parfumeurs. Echt verleidend! Waar je Brussel echt begrijpt ? De Grote Markt, met zijn kasseien en zijn grandioze gebouwen. Klinkt misschien een beetje cliché, maar de wijk roept in mij herinneringen op uit mijn tienerjaren. Als je even luistert, vang je daar een heleboel talen op. Dat is nu eenmaal Brussel: mensen van over de ganse wereld op een heel klein oppervlak. ● E. Bv. D.R.

29 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication