58

DE ADRESSEN C’EST BON C’EST BELGE Rollebeekstraat 3, 1000 Brussel 02/512.29.99 www.cestboncestbelge.be NÜETNIGENOUGH Lombardstraat 25, 1000 Brussel 02/513.78.84 www.nuetnigenough.be ZOOM BRUSSELSLIFE Waar eet je de lekkerste stoverij in Brussel? Stoofvlees, dat is nog eens stevige winterkost, of wat we tegenwoordig “comfort food” noemen. Het is een typisch Belgisch gerecht dat hoog aangeschreven staat bij vele Brusselse restaurateurs. Helaas zit er ook kaf tussen het koren ... Hieronder vind je enkele adresjes waar je eens kan gaan genieten van het in bier gestoofde rundvlees. Victor Lepoutre en Emmanuel Robert Of je het gerecht nu “karbonaden” of “stoofvlees” noemt, het is en blijft een Belgische klassieker op veel Brusselse menu’s. De bereiding van het recept mag dan wel gewoontjes ogen, maar dat is het allesbehalve. Het draait vooral om een uitgekiende mix van verschillende ingrediënten: rundvlees, uien, bier, peperkoek en bruine suiker. Wij nemen je mee naar de beste Brusselse restaurants, gespecialiseerd in het wereldvermaarde stoofpotje. In de buurt van de Zavel vind je C’est Bon C’est Belge, de place to be voor typisch Belgische gerechten. Je wordt er gastvrij onthaald en er hangt een ongedwongen sfeer. Nüetnigenough is nog zo’n topadresje dat de heerlijkste Belgische gerechten voorschotelt, waaronder uiteraard Vlaamse stoverij. En voor wie er niet genoeg van krijgt, is er ook een uitgebreide bierkaart. Zoals de naam al laat vermoeden, draait bij het Bier Circus alles om het edele gerstenat. Je hebt er een ruime keuze aan bieren en alle gerechten, dus natuurlijk ook stoverij, worden er bereid met bier. Nog steeds in hartje Brussel kun je in Restobières terecht voor een onvervalste smaaktrip door het Belgische culinaire landschap. Uiteraard staat ook hier stoofvlees op het menu en wel in een bijzonder geslaagde uitvoering! De gemeente Elsene moet niet onderdoen als het gaat om culinaire referenties: Volle Gas, op het Fernand Cocqplein, is een typische brasserie waar je naar hartenlust kunt genieten van stoofvlees 56 BECI - Brussel metropool - januari 2018 BIER CIRCUS Onderrichtstraat 57, 1000 Brussel 02/218.00.34 www.bier-circus.be RESTOBIÈRES Vossenstraat 9, 1000 Brussel 02/511.55.83 www.restobieres.eu VOLLE GAS Fernand Cocqplein 21, 1050 Elsene 02/502.89.17 www.restaurant-volle-gas-bruxelles.be LE CLAN DES BELGES Vredestraat 20, 1050 Elsene 02/511.11.21 www.leclandesbelges.com AU VIEUX BRUXELLES Sint-Bonifaasstraat 35, 1050 Elsene 02/503.31.11 www.auvieuxbruxelles.com AU CORBEAU Sint-Michielsstraat 18, 1000 Brussel 02 219 52 46 www.lecorbeau.be of ander lekkers uit de lokale keuken. Twee adressen in de Sint-Bonifaaswijk om in het oog te houden: Clan des Belges, waar ze stoofvlees met Blauwe Chimay en handgesneden frieten serveren: om duimen en vingers bij af te likken! In Vieux Bruxelles krijgt het stoofvlees een flinke scheut geuze over zich heen. De onvervalste setting in een echt bierhuis maakt het plaatje compleet. Als je in het centrum bent, maak dan eens een tussenstop bij Le Corbeau. Misschien heb je er ooit nog op een zaterdagavond op de tafels gedanst ... ‘s Middag hangt er een relaxte, maar net zo hartelijke sfeer. En het stoofvlees, dat smaakt altijd! Te koud om erop uit te trekken? De ideale gelegenheid om zelf je huisgemaakte stoverij uit te proberen. Zoveel mensen, zoveel recepten ... hier vindt je ons recept voor vier personen: stoof 2 grote versnipperde uien in een stoofpan met een zware bodem; bak daarin een kilo stoofvlees, gesneden in blokjes van ongeveer 5 cm, goudbruin aan. Kruid af met peper en zout en bestrooi met wat bruine suiker. Laat het vlees mooi goudbruin kleuren en voeg daaraan een lekker, niet overdreven zoet bruin bier toe (een Bertinchamps is daarvoor geknipt!). Bestrooi vervolgens met wat jeneverbessen en laat twee (tot drie) uur sudderen. Voeg voor het opdienen nog een sneetje peperkoek en een flinke eetlepel mosterd toe. Vergeet uiteraard de frietjes niet! © Thinkstock

59 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication