60

Dynamiek BRUSSELS WASTE NETWORK Afvalloze en koolstofarme evenementen zijn perfect mogelijk Als u in de zomer festivals bijwoont, zal de zorg voor het milieu u waarschijnlijk niet zijn ontgaan, al was het maar door de bekertjes met statiegeld of de sortering van afval. Indien zoiets mogelijk is in vrijetijdsbesteding, waarom dan ook niet in de zakenwereld? Deze vraag werd de nieuwe aanpak van MPI Belgium Chapter (de Belgische afdeling van de Meeting Professionals International). Johan Debière O ok de organisatie van evenementen heeft een weerslag op het milieu. Denk maar aan het wegwerpeet- en drinkgerei, de honderden gefotokopieerde dossiers, het in overmaat bestelde voedsel dat nadien wordt weggeworpen … Vele aspecten zijn voor verbetering vatbaar, maar effectief optreden blijft soms moeilijk. Wat nog niet betekent dat het onmogelijk is. Dat bewijzen onze Franse buren van Lille Grand Palais, die sinds 2008 voorrang geven aan een milieuvriendelijke aanpak en vooral een zorgvuldige sortering van alles wat vroeger naar de stortplaats of de afvalverbrander vertrok. Bij ons werkt Brussels Expo sinds 2010 met het Brussels Waste Network (BWN) om in alle tentoonstellingspaleizen een selectieve afvalsortering aan te bieden. Bij de Meeting Professionals kwam er eveneens een dergelijke bewustwording tot stand. “Naar aanleiding van onze jaarlijkse BE Conference hebben we willen weten hoe belangrijk het is rekening te houden met de koolstofvoetafdruk van evenementen”, zegt Pieter Allaerts, de voorzitter van MPI België. “De consultants 21 Solutions en Yuzu hebben de aanwezige leden ondervraagd en vastgesteld dat deze mensen zich wel degelijk realiseerden dat ook zij het pad van de duurzame ontwikkeling moesten bewandelen. Maar dezelfde deelnemers gaven toe dat hier in de praktijk weinig van in huis komt.” Minder impact op het milieu en minder kosten In deze sector gaat de prioriteit naar een vermindering van de voedselverspilling. Pieter Allaerts: “50% van de over dit thema bevraagde personen beseft dat er moet worden opgetreden, en 40% van deze 50% was zelfs bereid aan te leren hoe de verspilling van niet verbruikt voedsel kan worden vermeden. (...) Deze bewustwording is goed voor het milieu, maar waarschijnlijk ook voor de belangen van de deelnemers. Een milieuvriendelijke aandacht voor zulke elementen zal ook de kosten drukken.” Dankzij de projectoproep van het BWN kreeg MPI de steun van het Gewest en van Brussel Leefmilieu om zich over deze verscheidene aspecten te buigen en oplossingen uit te werken. Het project voorziet onder andere de geïndividualiseerde begeleiding van ondernemingen die in deze sector actief zijn. Zo zal MPI-lid Delta Lloyd ge58 BECI - Brussel metropool - november 2015 bruik kunnen maken van een diepgaand onderzoek naar de manier om de milieu-impact van zijn jaarlijks evenement te verminderen. Al zijn partners worden bij dit denkproces betrokken. “In de genen van Delta Lloyd” Siviglia Berto is goed op de hoogte van al wat te maken heeft met afvalbeperking. Als Events & Sponsoring Officer bij Delta Lloyd, ziet Siviglia al jaren lang toe op een vermindering van de impact van de evenementen die haar werkgever organiseert. “De zorg voor zulke aspecten zit in de genen van Delta Lloyd gegrift. (…) Als Event Manager kan ik verder gaan dan de voorkeur voor 'fair trade' producten: ik kan er voor zorgen dat al wat ter plaatse wordt gebruikt, ook herbruikbaar is”, licht ze toe. Of dit moeilijk te beheren valt? “Dit hangt in feite af van uw organisatietalent en de keuze van de traiteur. Ik doe dit nu al 15 jaar en meestal ervaar ik niet het minste probleem”, antwoordt de Event Manager van Delta Lloyd. Naast het voedsel kunnen ook talrijke communicatietools worden hergebruikt. “Al wat het logo draagt wordt bijvoorbeeld systematisch op het einde van het evenement teruggewonnen”, aldus nog de Event Manager van Delta Lloyd België. En wat het voedsel betreft, verbiedt

61 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication