65

DYNAMIEK FAIR-PLAY RESTAURANTS Fiscale aftrekbaarheid restaurantkosten – een vloek of een zegen? Het voorstel van de Belgian Restaurants Association om de fiscale aftrekbaarheid van de restaurantkosten weer op 100% te brengen, zoals in de jaren 80, is op zich een opmerkelijke visie. Op het eerste gezicht heeft dit geen enkele invloed op de inkomsten van de restaurateur, maar laten we verder kijken dan louter theoretische vaststellingen. D e restaurantsector zit al decennia lang opgescheept met de reputatie van ‘zwartwerker’ bij uitstek, die zijn personeel bovendien zeer slecht betaalt. Het ‘zwarte’ verhaal kent de jongste jaren een lichte kentering door de blackbox. Hierdoor is de sector stelselmatig aan het ‘verwitten’. De ‘grijze’ lonen worden geofficialiseerd en daaruit blijkt dat cashbetalingen toch een belangrijk deel uitmaken van de verloning en dat personeelsleden in deze sector zelfs tot de best betaalde arbeidskrachten behoren. Het is bijna onmogelijk om deze nettolonen volledig officieel uit te betalen in brutoloon, tenzij men hier alle sociale voordelen en compensatiemaatregelen van de regering aan koppelt. De onwetendheid op dat vlak is groot en informatie dient door de regering en de private partners te worden gecommuniceerd. Het is pas van zodra de volledige set maatregelen wordt gebruikt dat dit haalbaar is in een sector met één van de laagste economische Officieel werkende restaurants hebben een nadeel in hun prijszetting, aangezien zij alles correct aangeven, van BTW tot personeel. marges – tussen 0 en 2%. Maar wat kan de fiscale aftrekbaarheid hier nu toe bijdragen? Doordat een groot deel van de restaurants in het “oude werken” blijft hangen, steekt de draak van de deloyale concurrentie de kop op. Officieel werkende restaurants hebben een nadeel in hun prijszetting, aangezien zij alles correct aangeven, van BTW tot personeel. Maar het volstaat om de klanten naar deze restaurants te richten om dit nadeel weg te werken. “Fair play” promoten En daar wordt de fiscale aftrekbaarheid voor zowel de bedrijfswereld als de private consument een troef. Restaurants zullen niet profiteren van bijkomende voordelen maar ze krijgen wel meer clientèle over de vloer. Zij werken namelijk met de officiële kassa en beschikken over het enige middel om officiële uitgaven te bewijzen. De BECI - Brussel metropool - september 2017 63 fiscale aftrek voor de bedrijfswereld naar 100% brengen en de private consument een fiscale aftrek gunnen tot € 1000 per jaar betekenen een relancemaatregel voor de sector, die tevens het officieel werken zal promoten. Op die manier kan men ook vermijden dat privé uitgaven door bedrijven worden betaald, aangezien het voordeel van de fiscale aftrek ook voor de gewone consument zal gelden. Het is belangrijk dat consumenten, zowel particulieren als bedrijfsleiders, goed geïnformeerd worden over de “fair play”-status van het restaurant waar zij willen eten! Voor zelfstandigen, bedrijfsleiders of werknemers die om beroepsredenen op restaurant gaan, is het zeer belangrijk dat hun restaurantuitgaven aanvaard worden als beroepskosten of terugbetaald worden door hun werkgever! En dus gerechtvaardigd worden met een geldig btw ticket (en niet meer met een ‘handgeschreven’ bonnetje)! Vandaar de “Fair-Play Restaurants” actie van de Belgian Restaurants Association. In deze tijden van schandalen dient de consument, of hij nu beroepsmatig of als particulier de Horeca bezoekt, te weten waar hij op een “eerlijke” manier bediend wordt. Zo speelt de concurrentie zich niet langer af op basis van een aanvechtbare prijzenpolitiek, maar in het bord of het glas. En daar schuilt het innovatieve karakter van dit voorstel, dat de sector er weer bovenop kan helpen. ● © Reporters

66 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication