37

ADRESSEN ZOOM BRUSSELSLIFE Lokaal eten, dat is goed voor uzelf en voor Brussel! Zichzelf een pleziertje gunnen en tegelijk bijdragen aan het respect voor de planeet en haar grondstoffen: een trend die aanslaat in Brussel! Restaurants die duurzaam voedsel aanbieden, schieten als paddenstoelen uit de grond. Met menu’s om van te watertanden en originele concepten is er een kleine revolutie aan gang in de Brusselse restaurantsector. Grondstoffen efficiënter gebruiken, minder verspillen, het afval van de ene persoon recyclen tot grondstoffen voor anderen of lokaal aankopen: dat zijn maar enkele economische elementen om onze impact op het milieu te verminderen. Voor steeds meer restaurants en handelszaken wordt dit hun kernactiviteit, en dat geeft Brussel een nieuwe culinaire diversiteit, op basis van voornamelijk lokaal geproduceerde producten. Wij verklappen u de beste adresjes, waar u kunt genieten van deze nieuwe Brusselse keuken en de beste ingrediënten vindt om de recepten ook thuis uit te proberen. Lekker eten... “Volledig respect voor de consument, de producent en de producten”, dat zijn de waarden van Pré de chez Nous, een restaurant in het stadscentrum, dat een nieuwe dynamiek in de lokale economie brengen, vooropstelt, net als respect voor de aarde met het oog op een hoge voedingswaarde en meer smaak. We zien een menu waarin vlees, zeevruchten, groenten en fruit worden gecombineerd, uiteraard volgens de seizoenen. Iets meer naar het zuiden, bij het Sint-Jobsplein in Ukkel, kunt u bij Farci ter plaatse gerechten met gevulde groenten (‘légumes farcis’) eten, of u kunt ze ook meenemen in een herbruikbare verpakking. In Sint-Gillis is Hibiscus gevestigd in het Village Partenaire (een begeleidingsstructuur voor duurzame ondernemingen). Dit is de ideale plek om te lunchen. U kunt er kiezen uit een dagschotel, salades en broodjes met lokaal geproduceerde producten. Ze kweken hier zelf hun PRÉ DE CHEZ NOUS Predikherenstraat 19 - 1000 Brussel FARCI Sint-Jobsesteenweg 666 - 1180 Ukkel HIBISCUS Fernand Bernierstraat 15 - 1060 Sint-Gillis ENTRE NOUS Merodestraat 29 - 1060 Sint-Gillis FERME NOS PILIFS Trassersweg, 347 1120 Neder-Over-Heembeek paddenstoelen op koffiegruis en recyclen het organische afval met composteringstechnieken en in een wormenbak. Ook de kippen laten heel wat restjes verdwijnen. ... en inkopen doen U kent het vast wel: u trekt de deur van het restaurant dicht en heeft allerlei receptideeën in uw hoofd, maar weet niet waar u de juiste ingrediënten kunt vinden. Dat probleem is alvast van de baan dankzij restaurants-kruidenierszaken waar u niet alleen kunt smullen van al dat heerlijks op de kaart, maar ook de basisproducten voor dat smakelijke gerecht dat u net heeft verorberd, kunt kopen in de kruidenierszaak die deel uitmaakt van het concept. In de Zuidwijk kunt u het Italiaanse restaurant ‘Entre-nous’ ontdekken: Napolitaanse recepten met Brusselse, Belgische, en pas daarna Europese producten, bereid door Sara, een rasechte Napolitaanse. Opmerkelijk zijn ook de samenwerking met brasserie En Stoemelings in de Marollen, de fameuze eetbare krekels van Little Food en de Italiaanse olijfolie waarvan de winst naar de maffiabestrijding gaat. Sara stelt elke dag een ander menu en een groentebuffet voor en helpt u uw mandje te vullen in haar duurzame kruidenierszaak. Iets noordelijker, in Neder-Over-Heembeek, kweken ze op de Ferme Nos Pilifs allerlei groenten met de hulp van werknemers met een handicap. Bij de boerderij hoort een cafeetje, een kruidenierszaak en zelfs een online shop om uw aankopen thuis te laten bezorgen. BECI - Brussel metropool - maart 2017 35

38 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication